Kas dera prie Ekscelencijos statuso?

Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Elenos Tervidytės nuotr.

Šiandien Žvėryne buvo atidengiama memorialinė lenta Daktarei Meilei Lukšienei atminti.
Išlindo saulė, žmonių susirinko nemažai. Lyg viskas ir gerai, bet įtampa „pirmose eilėse“ justi. Priežastis man greit paaiškino – susikirto pagrindinių ceremonijos organizatorių (Lietuvos edukologijos universiteto) ir prezidentūros norai. Esą ceremonijos išvakarėse prezidentūra pareiškė, kad čia kalbėti turi ir europarlamentaras V.Landsbergis. Tai nenumatyta, – atsakė organizatoriai garbiajai institucijai. Tada esą buvo pasakyta: jei taip, tai ir Prezidentė nedalyvaus.
Kad panašios derybos galėjo vykti, paliudijo pati ceremonija. Pasakiusi trumpą kalbą Prezidentė Dalia Grybauskaitė pati ėmėsi vedančiosios vaidmens ir pasakė: „Pasinaudosiu pauze. Dabar kalbės europarlamentaras profesorius Vytautas Landsbergis.“
Gal kam nors patinka, kad Prezidentė nesibodi bet kokio vaidmens prisiimti, bet man toks elgesys prie Ekscelencijos statuso nedera.

Kažkaip neramu darosi vis dažniau išgirstant pasakojimus apie  Prezidentės ultimatyvius nurodymus, kas kur kada gali dalyvauti ar kalbėti arba kas jokiu būdu neturi pakliūti į TV ekraną kartu su ja.

Elena Tervidytė