Prisimenant profesorių Donatą Sauką.

Profesorius Donatas Sauka turėjo išraiškingą profilį, kalbančias rankas, išlavintą atmintį ir intelektą, prilygstantį atominei  elektrinei.

Universitete ir mums, žurnalistams, Jis dėstė tautosaką. Prisimenu, kaip vienam kursiokui per įskaitą pasakius, kad puikus tautosakos pavyzdys yra daina „suk suk ratelį, suk į vieną pusę“, dėstytojas pašoko kone iki lubų ir, regis, gana ilgai ten kabojo, o nusileidęs paprašė ateiti dar kartą „be ratelio“.

Jonas Kazlauskas Donatas Sauka fb

Kairėje – profesorius Jonas Kazlauskas. Iki šiol neaišku, ar tragiškai žuvęs, ar KGB nužudytas.

sauka donatas (2) fbProfesorius D.Sauka visaip bendradarbiavo su „Dialogu“. Gal labiausiai dėl kone visą gyvenimą trūkusios draugystė su Meile Lukšiene , gal  iš pagarbos Mokytojo profesijai.

Čia Jis, dr.Meilė Lukšienė, Elena Tervidytė, Lizeta Lozuraitytė per „Dialogo“ knygos ASMENYBĖS pristatymą 2003 m. 16 Luks Sauka ET Liz 0105 fbProfesorius užsukdavo į Antakalnyje  įsikūrusią „Dialogo“ redakciją ir šiaip kokios nors idėjos išsakyti. Bet nusėdėdavo neilgai.  Tik išeidavo paskutiniais metais vis lėčiau , ir laiptais  leisdavosi vis atsargiau.  Visada išlydėdavau ir žiūrėdavau iki išeis pro laukujas duris. Ir  mano atmintis niekaip  nenorėjo užleisti vietos šitam vaizdui – ji tebesaugojo greitai einantį, kone bėgantį, staigius judesius darantį Donatą Sauką.

sauka donatas (1) fbProfesorius D.Sauka savo iniciatyva parašė „Dialogui“ net ne straipsnį, o ištisą studiją (spausdinome per kelis numerius) apie mokytoją lituanistą Stepą Eitminavičių. Mano žiniomis, tai vienintelis Lietuvoje tokio lygio darbas apie mokytoją.

Čia prof. D.Sauka ir jo herojus S.Eitminavičius „Dialogo“ redakcijoje.

sauka donatas (6) fbD.Sauka kalbėdavo, diskutuodavo aistringai. Klausimus keldavo  iš esmės. Nesu girdėjusi jo kalbant kad tik pakalbėtų .O tų pasitarimų juk būdavo labai visokių. Kartais  tepasakydavo  kelias frazes ir nutildavo, nors susirinkusieji tarsi dar laukdavo daugiau.

Nebuvo prisitaikantis.

sauka donatas (3) fb

sauka donatas (4) fb

Čia Donatas Sauka 1993 m. – perskaitęs paskutinę viešą paskaitą Vilniaus Universitete ir gavęs dovanų studentišką kepuraitę.

sauka donatas (5) fb

Dėkinga likimui, kad suteikė galimybę šiek tiek pažinti tokį žmogų – vulkaną.

1 komentaras apie “Prisimenant profesorių Donatą Sauką.

  1. Li

    Ačiū, labai gražus pristatymas ir palydėjimas. Tebūna šviesi Profesoriaus pomirtinė kelionė.

Komentavimo galimybė išjungta.